Akademia maratonu

Warto mieć folię aluminiową w domu

Jeżeli zajmiemy się wyposażeniem kuchni, to przyjdzie taki czas, kiedy będziemy musieli zaopatrzyć się w różnego rodzaju akcesoria kuchenne, dzięki którym będziemy mogli w odpowiedni sposób przygotowywać nasze ulubione dania. To oznacza, że w pewnym momencie dotrzemy w sklepie do działu, który będzie nam oferował różnego rodzaju folie. A to z kolei spowoduje, że powinniśmy się zastanowić, które z nich najlepiej się u nas sprawdzą i które z pewnością powinny się pojawić w naszej kuchni, tak abyśmy mieli pewność, że bez trudu będziemy mogli przygotować nawet najbardziej skomplikowane przepisy.

Folia spożywcza

Przede wszystkim powinniśmy zadbać o to, aby w naszej kuchni pojawiła się folia spożywcza. Jest ona zazwyczaj przezroczysta, a więc będziemy dokładnie widzieli co się pod nią znajduje. Taka folia spożywcza idealnie przylega sama do siebie i do pakowanego produktu, a to oznacza, że będziemy mogli nią wszystko dokładnie owinąć, dzięki czemu nasze jedzenie na dłuższy czas pozostanie świeże i smaczne. Co więcej, taką folią spożywczą możemy owinąć miskę, a więc jeśli będziemy mieli przygotowaną sałatkę, albo jakiś sos i nie będziemy chcieli, aby przeszła ona zapachem lodówki i dodatkowo jeszcze wietrzała tracąc swój aromat, to właśnie wystarczy ją owinąć taką folią spożywczą. Z jednej strony dzięki temu zachowamy aromaty tam, gdzie powinny one pozostać, a więc albo wewnątrz miski, albo na zewnątrz w lodówce, a z drugiej zyskamy pewność, że to co się znajduje pod taką folią pozostanie świeże i nie będzie wyschnięte, więc spokojnie niektóre dania będziemy mogli przygotować wcześniej, aby później tylko je odwinąć i podać gościom.

Folia aluminiowa też się przyda

Oferowana będzie nam również folia aluminiowa i chociaż na początku może nam się wydawać zbędna, to jednak warto zadbać o to, aby znalazła się ona w naszej kuchni. Świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania różnego rodzaju mięs czy ryb, kiedy to będziemy mogli je owinąć właśnie taką folią i włożyć do piekarnika. Wówczas odpowiednio ustawiona temperatura sprawi, że kawałek zawinięty w takiej folii będzie idealnie miękki i dopieczony, a jednocześnie wszystkie zapachy i soki jakie zostaną puszczone przez dane mięso czy rybę, zostaną zachowane. Dzięki temu tak przygotowane danie nie będzie suche, będzie miało niesamowity smak i aromat, a co jeszcze ważniejsze, będziemy mogli je przygotować bez używania tłuszczu, co oznacza, że takie dania przygotowane w folii aluminiowej są znacznie zdrowsze. Dodatkowo taka folia może się przydać również podczas przygotowywania placka, który nie wymaga pieczenia, ale za to powinien znaleźć się w lodówce. Wówczas wykładamy nią spód blachy i tak przygotowane ciasto możemy trzymać w lodówce mając pewność, że folia aluminiowa w przeciwieństwie do papieru nie rozmięknie i nie wsiąknie w placek, co mogłoby być nieapetyczne i nieestetyczne. Powinniśmy mieć w naszej kuchni folię aluminiową, bo możemy być mile zaskoczeni tym, jak często będziemy z niej korzystać. Zwłaszcza jeśli nie boimy się próbować nowych przepisów, które mają być zdrowe i pozbawione tłuszczu.